Итен состанок на ЕЦБ поради промени на банкарскиот пазар

12

Европската централна банка (ЕЦБ) денеска ќе одржи вонреден состанок на Надзорниот одбор на кој ќе се разговара за промените во банкарскиот сектор по неодамнешните промени на тој пазар.

Како што пренесува Ројтерс, Надзорниот одбор се состанува за да размени мислења и да им даде информации на членовите на одборот за последните случувања во банкарскиот сектор, изјави портпаролот на ЕЦБ.

Собирот уследи по итниот состанок на ЕЦБ претходно оваа недела, на кој беше одлучено да се зголеми референтната каматна стапка за 50 базични поени.

ЕЦБ ги зголеми стапките за да ја намали инфлацијата со нејзиното најбрзо темпо досега, но ударот врз глобалните пазари предизвикан од колапсот на банката во Силиконската долина минатата недела се заканува да ги прекине тие планови во последен момент.

Фото: Pixabay