Извршниот директор на Apple продал акции за 750 милиони долари

53

Извршниот директор на Apple, Тим Кук доби повеќе од пет милиони акции во овој технолошки гигант, за 10 години како прв човек на компанијата. Според надзорната служба, тој ги продал повеќето од своите акции за повеќе од 750 милиони долари.

Преземањето е дел од договорот што Кук го постигна со починатиот извршен директор Стив Џобс, пренесува Би -Би -Си. Наградата зависи од успехот на акциите на Apple во споредба со другите компании наведени во берзанскиот индекс S&P 500.

Според евиденцијата на Apple, Кук имал право на наградата бидејќи акциите на компанијата пораснале за 191,83 проценти во последните три години. Исто така, цената на акцијата е зголемена за 1.200 проценти од 24 август 2011 година, кога Кук го презеде управувањето со компанијата.

Apple сега има пазарна вредност од околу 2,5 трилиони долари. Личното богатство на Кук се проценува на околу 1,5 милијарди долари, и како што рече во 2015 година, тој сака целиот свој имот да го донира во добротворни цели пред неговата смрт.