Јагленот останува енергент број еден за производство на електрична енергија

26

Во Германија минатата година, иако е штетен за климата, јагленот го врати своето значење како најважен енергент за производство на електрична енергија.

Учеството на електричната енергија од термоелектраните е зголемено во однос на 2021 година за 8,4 отсто или за една третина (33,3 отсто), објави во четвртокот Државниот завод за статистика.

Ова зголемување, според институтот, придонесе за намалување на вредноста на остриот пад на производството на електрична енергија во електраните на гас поради војната во Украина, како и падот на производството во нуклеарните централи бидејќи Германија планира целосно да се откаже од атомската енергија.

Втората најважна е енергијата од ветерот, чиј удел по 2021 година, кога имаше релативно малку ветровити денови, се зголеми за 9,4 отсто на нешто помалку од една четвртина (24,1 отсто).

Вкупно, минатата година повеќе од половина од електричната енергија во мрежата (53,7 отсто) е произведена со користење на конвенционални извори на енергија како јаглен, гас и атомска енергија.

Сепак, поради намаленото производство и во нуклеарните централи и во гасните централи, учеството на конвенционалните извори на енергија е помало за 8,7 отсто во однос на 2021 година.

Уделот на обновливите извори на енергија како што се ветерот, сончевата енергија и биогасот е зголемен за 7,3 отсто на вкупно 46,3 отсто. За ова придонесе значително зголемување на уделот на сончевата енергија.

Тешката ситуација на пазарот на гас поради рускиот напад на Украина предизвика значително намалување на производството на електрична енергија од тој извор на енергија (минус 11,3 проценти).

Германија е принудена да купува природен гас за производство на електрична енергија речиси исклучиво од увоз, додека е помалку зависна од јаглен.

Поради одлуката на Берлин целосно да се откаже од оваа технологија, атомската енергија била одговорна за само 6,4 отсто од произведената електрична енергија, а во 2021 година овој удел изнесувал 12,6 отсто.

Вкупно, минатата година во Германија се произведени и ставени во мрежата 509 милијарди киловат-часови електрична енергија, што е за 1,9 отсто помалку од 2021 година.