Јапонизацијата е во Европа: Ниска ликвидност, многу кеш и рекордно ниски обврзници

35

Износот на корпоративни обврзници со кои инвеститорите можат да тргуваат во Европа падна за прв пат од 2005 година. Инвестицискиот фонд од еврообврзници практично се намали за 21 милијарда евра, пишува „Блумберг“.

Според проценките на медиумите, ова се должи на откупот на хартии од вредност, претстојните рокови и откуп на долгови на Европската централна банка. Проблемот на пазарот на европски државни долгови веќе постои, каде што доминантната позиција на Европската централна банка (ЕЦБ) ја потисна нестабилноста, го намали обемот на тргување и ги истурка инвеститорите – феномен познат како „јапонизација“.

„Процесот достигнува точка кога кредитниот пазар е пред колапс“, рече Џејмс Вокинс, раководител на одделот за инвестициски производи вредни 505 милијарди американски долари на Aviva Inverstors. Според него, берзата нема да функционира со потребната ликвидност и ова ќе биде сериозен проблем следната година доколку продолжи овој тренд.

Таканаречената негативна нето-понуда е резултат на тековните стимулации на ЕЦБ. Тие доаѓаат во време кога компаниите од еврозоната имаат ограничени потреби за финансирање по 2020 година, бидејќи ги зголемија своите парични резерви за време на пандемијата и во моментов држат рекордни големи депозити во банките. Бруто понудата на еврообврзници за компании надвор од финансискиот сектор падна за 42% на годишна основа.

Во средината на месецот, ЕЦБ одлучи да го забави темпото на купување средства во рамките на својата извонредна програма PEPP, но големиот обем на „кредитно купување“ се одвиваше според друга шема позната како CSPP (програма за купување во корпоративниот сектор), која е во сила од 2016 година.

Негативното салдо на нето -емисиите во еврозоната најверојатно ќе остане на есен поради купувањата на ЕЦБ, и покрај очекуваните емисии од 32 милијарди евра бруто во септември.

Типичен пример за ограничувања на слободно тргуваните долгови е пазарот на јапонски државни обврзници. Таму, недостатокот на ликвидност беше толку екстремен што не беше направен ниту еден договор од август, и покрај спроведениот тендер.

Се уште постои надеж за пораст на понудата во Европа, бидејќи продажбата најверојатно ќе се зголеми на долг рок, бидејќи на компаниите ќе им снема готовина.

Барем засега, негативната понуда им олеснува на инвеститорите со големи готовински резерви да апсорбираат нови емисии и помага да се одржат премиите за ризик од корпоративниот долг близу до најниските нивоа во историјата. Распоредот изнесува околу 83 основни поени – вредност што едвај се промени од средината на април.

Жестоката конкуренција за обврзници значи дека менаџерите или ќе мора да купат што ќе најдат по секоја цена, или ќе ризикуваат да останат со премногу готовина.