Јелен повторно потврди дека Америка може да остане без пари: „Трезорот нема да може да ги исполни своите обврски доколку не се преземат мерки“

53

Министерката за финансии Џенет Јелен во понеделникот му потврди на Конгресот дека Соединетите Држави би можеле да го платат својот долг уште на 1 јуни.

– Со дополнителните информации што сега се достапни, пишувам за да забележам дека продолжуваме да проценуваме дека Министерството за финансии, најверојатно, повеќе нема да може да ги исполни сите обврски на владата доколку Конгресот не преземе мерки за подигање или суспендирање на лимитот за долг до почетокот на јуни , а потенцијално веќе на 1 јуни, напиша таа.

Ја нагласи итноста на ситуацијата
Како што рече во претходните писма до Конгресот, таа ја нагласи итноста на ситуацијата.

„Чекањето до последен момент за суспендирање или зголемување на лимитот на долгот може сериозно да им наштети на довербата на бизнисот и потрошувачите, да ги зголеми трошоците за краткорочно задолжување за даночните обврзници и негативно да влијае на кредитниот рејтинг на САД“, напиша Јелен.