Јужна Кореја инвестира повеќе од седум милијарди долари во производството на чипови

16

Јужна Кореја подготвува планови за пакет за поддршка во вредност од повеќе од 7,3 милијарди долари за инвестиции и истражување во чипови, рече министерот за финансии во неделата, додека владата се обидува да ја добие „војната“ во индустријата за полупроводници.

Министерот за финансии Чои Санг-мок рече дека владата наскоро ќе ги објави деталите за пакетот, чија цел е материјали за чипови, производители на опрема и компании без свои фабрики во синџирот на снабдување со полупроводници, пренесува Ројтерс.

Програмата може да вклучува понуди за политички заеми и формирање нов фонд за финансирање државни и приватни финансиски институции, им рече Чои на извршните директори на домашните производители на чипови, се вели во соопштението на Министерството за финансии.

Јужна Кореја, исто така, гради кластер за мега-чипови во Јонгин, јужно од Сеул, кој се смета за најголем таков високотехнолошки комплекс во светот. Претседателот Јун Сук Јеол вети дека ќе ги вложи сите можни ресурси за да победи во „војната“ во чипови, ветувајќи даночни олеснувања за инвеститорите.