Како земјите од ЕУ штедат гас: Најдобриот совет за Германците – доаѓа од Грција

37

Европската унија сака да ја намали потрошувачката на гас за 15 отсто поради намалените испораки на Русија, а уште пред вонредниот план од Брисел, земјите-членки презедоа мерки на претпазливост за заштеда на енергија.

Најдобриот совет за заштеда на енергија за Германците, кои се повеќе зависни од гасот од Русија од кој било друг во Европа, веројатно доаѓа од Грција, пишува Дојче веле (ДВ).

„Што велите германските пензионери едноставно да дојдат на Крит на долг одмор во зима“, изјави грчкиот министер за туризам во Атина. И додаде дека уште подобро би било пензионерите да се преселат во Грција. Значи, сонце, плажа и грчка кујна, наместо да се трошат огромни пари за греење и топла вода во сивата германска зима.

Заднината на овој сериозен предлог е следнава: Грција е многу подобро подготвена од Германија за вонредниот план на ЕУ за доброволно намалување на потрошувачката на гас за 15 проценти. Ниту еден грчки остров, со исклучок на Евбеја, не е поврзан со гасоводот. Се греат на масло за греење или струја. И ако навистина залади, каминот е дел од стандардниот инвентар на многу куќи и станови.

Како и Португалија и Шпанија, Грција првично се спротивстави на предлозите за штедење на Европската комисија. Шпанската министерка за енергетика Тереза ​​Рибера го сумираше она што го мислат членките на ЕУ од јужна Европа: „За разлика од многу други земји, Шпанците не живееле над своите можности кога станува збор за енергијата“.

Мадрид може да си ја дозволи оваа отровна стрела. Во последниве години, шпанската влада инвестираше многу пари во инфраструктурата за големи танкери за ЛНГ од САД и други делови од светот. Најголемата европска постројка за регасификација се наоѓа во Барселона, а третина од сите постројки во ЕУ се наоѓаат во Шпанија. „Во вонредна ситуација, Шпанија доброволно ќе ја намали потрошувачката на гас за седум до осум проценти“, најави Рибера.

„Општа мобилизација“ во Франција

Франција има и четири терминали за ЛНГ.

Пред еден месец, шефовите на трите најголеми француски концерни за снабдување со овој енергенс го повикаа населението да заштеди струја.

Франција ја активира таканаречената „портокалова фаза“, која сигнализира тензична ситуација во снабдувањето со гас.

Владата во Париз планира дополнително да ги диверзифицира изворите на енергија, брзо да ги прошири обновливите извори на енергија и да ги наполни капацитетите за складирање енергија.

Во меѓувреме, граѓаните наместо двапати да ја вклучат машината за миење садови само еднаш дневно и постојано да го гасат светлото.

Клима уредите во Италија повеќе не работат со полн капацитет

Италија, која купи 48 отсто од увезениот гас од Русија пред почетокот на руската инвазија на Украина, го одложи, како и Германија, планираниот постепен крај на загревањето на јаглен.

Има седум електрани од кои дел се затворени, а дел работат со намален капацитет.

Во јавните установи во Италија населението ќе се поти малку повеќе од 1 мај: клима уредите веќе не смеат да ладат простории под 27 степени, со праг на толеранција од два степени. А во зима јавните институции може да се загреат до максимум 19 степени. Прекршителите на овие прописи се соочуваат со драконски казни кои се движат од 500 до 3.000 евра.

Белгија ги наградува заштедите на енергија со намалување на ДДВ

За разлика од другите земји на ЕУ, Белгија ги наградува своите граѓани кои штедат енергија.

Од март, намалените стапки на ДДВ се применуваат за градежните производи и услуги како што се уривање и реновирање на куќи, поставување сончеви колектори, геотермални пумпи и соларни бојлери. Ќе се плаќа само 6 отсто наместо вообичаените 21 отсто за ДДВ.

Слоганот на белгиската влада гласи: „Изолирајте ги вашите куќи, изолирајте го Путин“.

Рускиот увоз сочинува само шест отсто од потрошувачката на гас во Белгија, а пристаништето Зибриж има огромен терминал за течен гас за ЛНГ. И покрај тоа, Белгија одлучи да не ги затвори двата нуклеарни реактори до 2025 година, туку да ги остави во функција уште десет години.

Холандија и Австрија се вратија на јаглен и термоелектрани

А Холандија ги напушта принципите кои, исто како и во Германија, до пред неколку месеци изгледаа недопирливи: термоелектраните на јаглен, чие производство беше намалено за една третина поради климатската криза, сега работат со полна пареа – и така ќе биде до 2024 година.

Во Австрија, производителите кои користат сончева, ветерна и водена енергија се префрлаат на јаглен, додека другите електрани на гас може да се префрлат на нафта.

А Југоисточна Европа?

Хрватска ги зголемува капацитетите за складирање на течен гас, Бугарија ги испитува наоѓалиштата на нафта и гас во Црното Море, а во Романија, владата поднесе до парламентот нацрт-реформа на постојниот рестриктивен закон за офшор, со цел да се направи експлоатација на гас од дното на морето профитабилно.

Загревање со хулахоп

Се чини дека државите во ЕУ ја препознаа сериозноста на ситуацијата.

Истото не може да се каже и за британската енергетска компанија SSE, која на своите клиенти им испрати електронска порака со практични совети за заштеда на трошоците за греење.

Неколку гимнастички вежби, обилна овесна каша, гушкање со домашно милениче или член на семејството, натпревари во хула-хоп со деца и користење на ѓумбир во исхраната се најдоа на листата на „лесни и економични начини да се загреете во зима“.