Ќе градат пловечки нуклеарни централи?

118

Јужнокорејскиот бродоградител „Samsung Heavy Industries“ разви дизајн за пловечка нуклеарна централа.

Пловечката нуклеарна централа е базирана на технологијата на компактниот реактор за ладење на стопена сол (CMSR).

Бродот CMSR ќе служи за снабдување со електрична и топлинска енергија што ќе се произведува со помош на технологијата CMSR, развиена од данскиот Seaborg. Двете компании се здружија минатата година за да развијат дизајн за пловечка нуклеарна енергија, а концептот беше одобрен од американското биро за превоз (ABS).

Samsung Heavy вели дека изградбата на таков објект би траела околу две години и би чинела помалку од изградбата на нуклеарни централи на копно, со помалку ограничувања за условите и локацијата на објектот. Пловечката нуклеарна централа може да биде опремена со два до осум CMSR од 100 MW, во зависност од побарувачката за производство на електрична енергија, пренесува Offshore Energy.

Откако ќе заврши презентацијата на проектот, целта е дизајнот да биде широко распространет до 2028 година, пренесува Splash247. Се очекува пловечките единици да се користат како алтернатива на постојните постројки за производство на електрична енергија со користење на фосилни горива, но и како извор на електрична енергија и топлинска енергија за индустриски системи за греење, производство на водород и постројки за десалинизација на морска вода, пренесува Pomorac.hr