Ќе поскапе ли виното? Сушата ги опустоши лозите на најголемите европски производители

32

Лусио Саламини бил сведок на временските прилики кои влијаат на лозјето на неговото семејство во северна Италија кои драматично се менуваат во последните 30 години.

Но, тој вели дека никогаш не видел нешто слично на она што се случува ова лето. Оваа година паѓаат подпросечни врнежи секој месец, при што блиската река По – клучен извор на свежа вода за околните фарми и лозја – забележа рекордно ниски нивоа во последните недели.

– Времето се менува, и тоа многу – вели Саламини (47). Оваа година, неговата винарија Лурета треба да започне со берба на 16 август, еден месец порано отколку што беше вообичаено пред една генерација, пишува WSJ.

Виновата лоза обично е во можност да се прилагоди на топла и сува клима, но условите низ јужна Европа ова лето се толку екстремни што многу винари се загрижени дека приносот ќе се намали и квалитетот на нивното вино може да биде компромитиран. Аналитичарите велат дека пониските приноси би можеле да поттикнат некои производители да ги зголемат цените, иако тие веројатно ќе бидат претпазливи да го прават тоа бидејќи многу потрошувачи внимателно трошат во услови на зголемена инфлација.

Иако сè уште има време лозовите насади да се подобрат во некои региони, оние што ги сочинуваат Италија, Франција и Шпанија – трите најголеми светски производители на вино – мора да се прилагодат на климата што брзо се менува.

Неколку рекордни топлотни бранови и суши веќе оштетија различни европски култури во последните месеци. Некои делови од Португалија, Шпанија и Италија во текот на летото неколку пати ги надминаа 37 степени Целзиусови.

Официјални лица во Франција ја прогласија овогодинешната суша за најлоша досега и воведоа ограничувања за користењето на водата. Некои региони во Шпанија го направија истото, бидејќи нивото на акумулацијата падна на историски најниско ниво. Иако прогнозите сè уште се предмет на промена, според најдоброто сценарио за производство на вино во Шпанија – оваа година ќе има пад од 5% до 10% во споредба со минатогодишниот историски минимум, вели Хозе Саиз, аналитичар на винскиот пазар.

– Ако сушата продолжи, делови од Шпанија би можеле да доживеат намалување од 25 проценти – рече тој.

Француските власти претходно овој месец изјавија дека иако очекуваат производството на вино оваа година да се врати на минатогодишното ниво, кое исто така беше историски ниско поради мразот, сушата се заканува да го ограничи закрепнувањето. Сопствениците на лозови насади во централна и северна Италија велат дека нивните лози страдаат, но не можат да бидат сигурни дали ќе биде добра или лоша година до почетокот на жетвата во средината на август.