Кина ги зголемува златните резерви

30

Кина продаде рекордни 53,3 милијарди американски државни обврзници и други хартии од вредност во првиот квартал во обид да се диверзифицира од американските средства.

Кинеските инвестиции во САД повторно го привлекуваат вниманието на инвеститорите поради знаците дека тензиите меѓу најголемите светски економии може да се влошат, пишува Bloomberg.

„Со оглед на тоа што Кина ги продава и двете и покрај фактот дека сме поблиску до циклусот на намалување на каматните стапки на ФЕД, треба да има јасна намера да се диверзифицира од американскиот долар“, рече Стивен Чиу, главен Азија ФХ и стратег за каматни стапки во Блумберг.

Според него, кинеската продажба на американски хартии од вредност може да се забрза бидејќи трговската војна меѓу САД и Кина продолжува, особено ако Трамп повторно биде избран за претседател.

Американскиот претседател Џозеф Бајден воведе големи зголемувања на царините за низа кинески увозни производи, додека неговиот претходник Доналд Трамп рече дека би можел да воведе царини од повеќе од 60 отсто за кинески стоки доколку биде избран.

Бидејќи Кина продава средства во долари, нејзините златни резерви се зголемија во државните резерви. Учеството на благородниот метал во резервите во април порасна на 4,9 отсто, што е највисоко според податоците на централната банка во 2015 година.

„Кина и земјите блиски до неа ги зголемија своите резерви на злато во девизните резерви од 2015 година, додека земјите од американскиот блок ги одржуваа во голема мера стабилни. “, изјави првиот заменик генерален директор на Меѓународниот монетарен фонд Гита Гопинат.