Кина гради сателитска 5G мрежа побрзо од Starlink

23

Кинескиот стартап GalaxySpace испрати серија комуникациски сателити до еден од вселенските пристаништа во земјата за да започне со распоредување на глобална сателитска 5G мрежа. Ова ќе биде прва сателитска врска од ваков вид, со брзина на пренос на податоци околу пет пати поголема од терминалите Starlink на SpaceX.

Според програмерите, поголемите брзини и малата латентност ќе го ограничат бројот на сателити во соѕвездието и ќе ѝ обезбедат на Кина конкурентна предност. Сепак, не се работи само за бизнис, забележува South China Morning Post.

Идното бојно поле се податоци, податоци и повеќе податоци. Мрежата Starlink се гради за да ги задоволи потребите на американската војска. Кина не сака да попушти на ривалот и подготвува своја верзија на глобална сателитска интернет мрежа. GalaxySpace ќе има околу 1.000 сателити, што е десет пати помалку од мрежата Starlink.

Поддржувајќи ја 5G технологијата, терминалите GalaxySpace ќе работат со брзина над 500 Mbps. За споредба, терминалите Starlink во моментов нудат брзини од околу 110 Mbps, иако компанијата ветува дека ќе ги зголеми на 500 Mbps со текот на времето, па дури и ќе го задржи стандардот 6G кога станува збор за 2030 година или подоцна.

Поголемите брзини не се единствената предност на констелацијата сателити GalaxySpace. Компанијата тврди дека нејзините сателити се многу поевтини за производство и лесно можат да се натпреваруваат со понудите на Starlink. Приватни компании се вклучени во производството на компоненти за 5G сателити, како резултат на што трошоците се намалени за 80%.

Експерименталниот комуникациски 5G сателит веќе е тестиран во реални работни услови. Конкретно, беше проверено тесното грло – веројатноста за губење на комуникацијата во лоши временски услови. Во пракса, дури и во најлошото време со обилни врнежи, врската не беше прекината, а брзината остана најмалку 80 Mbps.

Зад стартапот GalaxySpace стојат голем број кинески научници и истражувачки институции, што е норма за вакви проекти. Сепак, главни клиенти на глобалните сателитски 5G мрежни услуги ќе бидат владините агенции и кинеската војска.