Кои модели на автомобили ќе се „пензионираат“ следната година

44

Автомобилите кои не носат висока профитабилност не можат да се задржат во производство, а доаѓа и голема промена во технологијата.

Производителите на автомобили се во постојана трка по профит.

Во основа, моделите кои не носат огромен профит не можат да се задржат во опсегот, а претстои голема технолошка промена, со тоа што електричните автомобили полека ги заменуваат моделите со мотори со внатрешно согорување.

Motor1.com ја објави листата на модели кои ќе излезат од производство следната година.

Меѓу нив има европски и американски модели, а има и некои легенди од историјата на автомобилската индустрија.

Во текот на следната година, производството на Audi R8 и Audi TT (кој беше во продажба 25 години), Chevrolet Bolt EV, Chrysler 300 (речиси непроменет на пазарот 18 години), потоа моделите Dodge Challenger, Charger и Hellcat (електрични доаѓаат наследници), Ferrari Portofino M, како и Ford’s Edge и Fiesta (еден од најуспешните мали автомобили досега).

Во „пензија“ заминуваат и Kia Stinger, McLaren 720S, Mercedes C-class Cabrio and Coupe, Mercedes CLS, Mercedes E-class Cabrio и Coupe, како и седанот Nissan Maxima.