Кои се 10 – те најпродавани автомобили во Европа

90

Бројот на регистрации на нови автомобили во Европа се зголеми втор месец по ред во септември, при што Tesla Model Y води во зголемувањето на пазарниот удел за електрични возила со батерии.

Регистрациите на 27 европски пазари достигнаа вкупно 1.038.481 автомобил, што претставува зголемување од 7,5 отсто во обем, според Јато Динамикс, во споредба со 965.595 единици во септември 2021 година. Европа регистрираше 2,65 милиони автомобили во третиот квартал од оваа година, што е значително намалување во споредба со истиот период во 2020 година, кога беа регистрирани 2,44 милиони возила.

За периодот од почетокот на годината до септември, бројот на нови регистрации изнесува 8.182.818 единици, што е за 3,6 отсто помалку во однос на периодот јануари-септември 2020 година и за 32 отсто помалку во однос на првите девет месеци од 2019 година.

„Пазарот губи милион нови регистрирани возила на квартал во последните три години“, рече Фелипе Муњоз, глобален аналитичар во Јато.

Падот продолжува да се припишува на глобалниот недостиг на полупроводници и војната во Украина, како и на заклучувањето во Кина предизвикано од Ковид-19 и честите топлотни бранови.

Растот на електричните возила  остана позитивен. Со продадени 160.869 единици во септември, обемот се зголеми за 15 отсто, што претставува втор најголем месечен пазарен удел досега со 15,6 отсто од сите регистрации. Во меѓувреме, плагин-хибридните регистрации се зголемија за 7 отсто на годишно ниво, со продадени 87.712 возила.

Tesla имаше добри резултати минатиот месец, поточно, Tesla Model Y стана најпродаваниот автомобил во Европа за прв пат, со 29.367 регистрации и раст од 227 проценти на годишно ниво.

Во септември, Model Y претставуваше околу три од секои 100 нови автомобили во Европа, надминувајќи го дури и Volkswagen Golf во неговата родна Германија. Првите пет ги заокружија Peugeot 208, Dacia Sandero, Skoda Octavia и Toyota Yaris. Следуваат Volkswagen T-Roc, Volkswagen Golf, Reno Clio, Nissan Qashqai и Fiat 500.