Колку пари би имал Никола Тесла, ако сакал пари?

432

Никола Тесла има регистрирано повеќе од 700 патенти во 35 земји низ светот, и многу од овие пронајдоци донесоа напредок и просперитет на човештвото. Сепак, Тесла, кога почина,во Њујорк, беше без пари, но доколку сакаше пари – ќе беше еден од најбогатите во светот.

Сепак, Американците, кои ценат се преку доларот, пресметаа колку богат би бил Тесла ако се грижел за парите или ако некои луѓе на кои им ги продал своите патенти биле чесни.

Така, американскиот публицист Брајан Ворнер пишува дека било сосема логично Тесла да стане најбогатиот човек на планетата додека бил жив.

Ворнер наведува дека штом Тесла дошол во Америка, се вработил во Едисон Генерал Електрик, каде што неговата плата била 18 долари неделно, што е денес околу 500 долари. Едисон, исто така, му понудил на Тесла бонус од 50.000 долари ако надгради одреден систем, што е околу милион тековни долари, што го направил без проблеми.

„Тесла, не разбираш американски хумор“, рече Едисон и одби да го плати ветениот бонус нудејќи му покачување од 10 долари. Тесла одби и поднесе оставка!

Во 1888 година, Тесла му понуди патент за електричен мотор на Џорџ Вестингхаус. Тој доби 60.000 долари, што е околу 1,4 милиони американски долари во денешни долари, плус 150 акции од заработка од патенти и 2,5 долари за секоја коњска сила. Договорена е и плата од 2.000 долари месечно, што би изнесувало околу 50.000 долари во денешни долари.

До неговиот 35 -ти роденден, Тесла заработил милион долари само од акциите! А милионот од 1890 година, тврди американскиот автор и што е лесно да се пресмета, е еквивалентно на сегашни 25 милиони долари.

Следеше војна помеѓу Едисон и Вестингхаус (Тесла), која ја водеше вештиот Едисон со сите можни средства, па Вестигхаус за малку ќе банкротираше. Меѓутоа, при напуштање на компанијата, на Тесла му плати 216.000 долари за патент за наизменична струја, што е околу 5,4 милиони во денешни долари.

Само патентите поднесени од Тесла во 1907 година вределе, според банкарите од САД во тоа време, 12 милиони долари, што се сегашни 300.

Прецизно е пресметано дека доколку Вестигхаус продолжил да му плаќа на Тесла заработка од акциите заработени само од електрификацијата на Америка, Тесла ќе беше првиот милијардер на планетата во тие години.

Во исто време, по 1910 година, Тесла ќе инкасира најмалку една милијарда долари од хонорарот за неговиот патент, што им овозможи на Американците да имаат електрична енергија. Ова значи дека само од тој еден патент до 1943 година, кога тој починал, околу 35 милијарди долари од тоа време ќе „лежеле“ на сметката на Тесла.

Калкулаторот за инфлација покажува дека ова сега би било неверојатни 518.716.184.971 американски долари.

Така, Тесла би бил најбогатиот човек на планетата со само еден патент!