Колку заработуваат работниците во најпопуларната компанија во Германија

76

Porsche AG е познат по своите спортски автомобили, кои се испорачуваат и продаваат низ целиот свет. Како производител на премиум спортски автомобили и луксузни теренци, Порше е популарен работодавач. Според тоа, многу љубители на автомобили и љубители на технологијата би сакале да градат кариера во Порше.

Платформата за вработување Glassdoor го прогласи Porsche AG за најпопуларен работодавач минатата година. Практикантите биле платени според колективниот договор на ИГ Метал за металната и електроиндустријата, пишува Феникс магазин.

Во прва година на школување може да очекуваат бруто месечна плата од 976 до 1.037 евра, а во четврта година од 1.141 до 1.264 евра месечно. Стажирањето е секако најдобриот начин да се започне кариера кај овој производител на спортски автомобили.

Секој што ќе го постигне посакуваното стажирање во Porsche AG може да се радува на годишна плата од 15.100 евра со полно работно време, пишува Bild.

Квалификуван работник во производството заработува околу 50.400 евра бруто годишно, а индустриски механичар во просек 52.900 евра, пренесува Билд.

Истражувачките инженери добиваат просечни 85.700 евра бруто годишно од Порше, а лидерите на тимовите можат да очекуваат просечна годишна плата од 100.600 евра.

Во Porsche AG платите на експертите кои се исплаќаат надвор од колективните договори се повисоки од наведените и можат да пораснат и до 170.000 евра бруто годишно, пренесува Пословни хр.

Шефот на Porsche, Оливер Блум, заработува околу 4,76 милиони евра годишно. Бонусот за успех во Porsche AG е веќе легендарен бидејќи се доделува на секој од 36.000 вработени. Во 2019 година изнесува 9.700 евра по работник.

Дополнително, сè уште има попуст од 20 проценти за вработените да купат популарни модели на возила.