Компаниите вредни повеќе од 1 трилион долари наскоро би можеле да се удвојат

59

Клубот вреден трилион долари полека почнува да се полни. Во моментов има само шест компании во светот проценети на повеќе од 1 трилион долари, но тој број може да се удвои во следните три години, се вели во новиот извештај на глобалната платформа за автоматизација на долгот Tipalti.

Извештајот ги испитува податоците за пазарната капитализација од јуни 2021 година, како и просечната годишна стапка на раст на компаниите, за да предвиди кој од нив ќе го надмине следниот праг од повеќе од 1 трилион долари.

Шестте компании, кои во моментов имаат пазарни ограничувања од 1 трилион долари, се проследени со следните седум, за кои Tipalti предвидува дека ќе го надминат прагот во рок од три години:

Apple
Microsoft
Saudi Aramco
Amazon
Alphabet (Google)
Facebook
Tencent (ќе стигне 1 трилион за 1 година)
Tesla (1 г.)
Comcast (2 г.)
Meituan (2 г.)
Nvidia (3 г.)
Kweichow Moutai (3 г.)
Netflix (3 г.)

Фото: Freepik