Косилка Аламо – првиот хрватски робот за домашна употреба

30

alamo 2

Стевица Кухарски, заедно со тимот на Intersat, во Загреб го разви првиот хрватски робот за домашна употреба, косилката Аламо.

Косилката коси сама, сама се снаоѓа во просторот, а со неа може да се управува преку iPhone, iPad, Androida или преку компјутер.

Аламо може да се спореди со автономните правосмукалки кои веќе постојат на пазарот. Аламо сам се полни, сам коси по однапред определена рута, а има и камера да може да се следи каде е и што работи, пишува Пословни дневник.

Кухарски ја разви косилката заедно со двајца пријатели, Крунослав Штимац и Давор Кордеј.

Следа фаза е изработка на прототип, кој веднаш би бил подготвен за сериско производство и би имал сертификати за пазарите на САД и ЕУ.

alamo3