Кристин Лагард: Инфлацијата во еврозоната сè уште е превисока

40

Претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, истакна во денешната седница на Европскиот парламент дека инфлацијата во Еврозоната е сè уште премногу висока.

Лагард, на Комитетот на Европскиот парламент за економски и монетарни прашања, рече дека годишната инфлација во еврозоната падна на 8,5 проценти во февруари, благодарение на остриот пад на цените на енергијата.

Таа предупреди дека ЕЦБ се соочува со „покачено ниво на неизвесност“, така што тие ќе преземат „пристап зависен од податоците“ при утврдување на каматните стапки, објави британскиот старател.

ЕЦБ ги зголеми референтните каматни стапки за половина процентен поен на сесијата минатиот четврток.

Фото: Pixabay