Лагард најавува уште едно зголемување на каматните стапки на ЕЦБ

16

Европската централна банка (ЕЦБ) е решена да ја продолжи борбата против високата инфлација, увери претседателката Кристин Лагард на банкарскиот конгрес во Франкфурт. Таа ја повтори најавата за дополнително зголемување на каматите и употреба на други алатки.

„Очекуваме дополнително зголемување на каматните стапки. На крајот ќе ги подигнеме на ниво што на крајот ќе ја врати инфлацијата  на среднорочната цел“, рече Лагард во Франкфурт. ЕЦБ се очекува да ги зголеми каматните стапки на 15 декември.

Среднорочната цел на ЕЦБ е два отсто, при што централната банка на еврозоната дозволува привремени отстапувања во една или друга насока.

„Инфлацијата во еврозоната е премногу висока“, јасен беше претседателот на централната финансиска институција во еврозоната. Во октомври годишната инфлација во земјите со евро достигна 10,6 отсто, со што остана на највисоко ниво од 1997 година.

Расте и стравот дека високиот раст на цените, забавувањето на глобалниот раст, енергетската криза и другите последици од рускиот напад врз Украина ќе ја доведат еврозоната барем до кратка рецесија или период на стагфлација. Лагард предупреди и дека е зголемен ризикот од рецесија.

Затоа ЕЦБ се соочува со прашањето дали може да ја забави динамиката на затегнување на монетарната политика. Управниот совет на ЕЦБ на крајот на октомври значително ги зголеми главните каматни стапки трет пат по ред. Од јули наваму тие се зголемени за два процентни поени, па централната каматна стапка во еврозоната сега е два отсто.

Со ова банката веќе достигна неутрално ниво, кога монетарната политика ниту го поттикнува ниту го кочи економскиот раст, а натамошни зголемувања се предвидуваат во Франкфурт за наредните месеци.

На овој начин, монетарната политика би почнала да ја инхибира економската активност преку заострување на условите за кредитирање. Пред зголемувањето на каматните стапки во октомври, аналитичарите предвидуваа пораст од уште 1,75 процентни поени до крајот на првиот квартал.

Во меѓувреме, на истиот настан во Франкфурт, претседателот на германската централна банка, Бундесбанк, Јоаким Нагел предупреди дека ЕЦБ не треба да попушти и покрај заканата од рецесија.

„Не смееме да застанеме, потребни се решителни дополнителни чекори“, посочи тој и додаде дека ЕЦБ не треба да се плаши од забавување на економската активност.

„Инфлацијата е тврд орев. Ако сакаме да ја победиме, и монетарната политика мора да биде цврста“, беше јасен тој.

Лагард нагласи дека каматните стапки ќе останат главната алатка за прилагодување на монетарната политика.