LinkedIn гради вештачка интелигенција за да ви помогне да најдете работа

26

LinkedIn, платформа за деловни врски, развива алатка заснована на вештачка интелигенција, позната како „Асистент за вештачка интелигенција“, со цел да им помогне на корисниците да најдат вработување, да ги олесни апликациите за работа и да овозможи истражување на културата на компаниите што ги интересираат. Оваа алатка им помага на корисниците подобро да се подготват за интервјуа и разговори со потенцијалните работодавци.

Нима Овји, веб-развивач кој редовно споделува информации за претстојните апликации или подобрувања во нив, сподели скриншот од „асистент“ со вештачка интелигенција на Твитер, пишува Business Insider.

На страницата откриена од Owji, тимот на LinkedIn воведува нова алатка наречена „LinkedIn Coach“. Оваа алатка им овозможува на корисниците да аплицираат за работни места, да стекнат нови вештини и да откриваат нови начини за поврзување, со поддршка на вештачката интелигенција.

Има и пример за тоа како ќе функционира асистентот за вештачка интелигенција. Корисниците ќе можат да поставуваат различни прашања, како што се информации за активноста на одредена компанија или нејзината работна култура.

LinkedIn не коментираше дополнително за развојот на алатката Coach. Аманда Пурвис, портпарол на компанијата, накратко рече: „Постојано истражуваме нови начини за подобрување на искуството на нашите членови на LinkedIn и наскоро ќе имаме повеќе информации за споделување“.

Претходно, LinkedIn веќе тестираше чат-бот со вештачка интелигенција за претплатниците и корисниците на неговата деловна социјална мрежа. Овој четбот им помага на корисниците во испраќањето пораки и ги информира за објавените огласи за работа.