Лондон ја врати титулата највредна европска берза

37

Главната британска берза во Лондон ја врати круната како највредна во Европа за прв пат по речиси две години, покажаа податоците.

Вкупната вредност на компаниите котирани на Лондонската берза (LSE) достигна 3,18 милијарди долари во понеделникот, надминувајќи ја вкупната вредност на компаниите котирани во Париз, според податоците на Блумберг, од 3,13 трилиони долари.

И двете проценки оттогаш се сменија и остануваат блиски, но аналитичарите тоа го опишуваат како пресвртница, пренесува Би-Би-Си.

Тие велат дека францускиот пазар паднал поради изборната несигурност, додека пазарот во Велика Британија закрепнува по неколку години слаби перформанси.

LSE беше најголемата европска берза многу години пред ноември 2022 година кога беше надмината.
Аналитичарите во тоа време ги обвинија перформансите на ЛСЕ за последиците од мини-буџетот на поранешната премиерка Лиз Трус, слабата фунта, стравувањата од рецесија и Брегзит.

Во 2016 година, LSE вредеше околу 1,4 трилиони долари повеќе од неговиот париски ривал.

Аналитичарите велат дека пазарните инвеститори генерално не ја сакаат неизвесноста – и има многу прашања за тоа што ќе значат предвремените француски избори што ги распиша претседателот.