Лоши вести од енергетски гигант: „Помирете се со високите цени, тие се тука да останат“

25

Шефот на норвешкиот енергетски гигант Equinor рече дека не очекува сметките за гас и електрична енергија да се вратат на нивоата од пред Ковид.

Андерс Опедал изјави за Би-Би-Си дека преминот од фосилни горива кон помалку штетни извори на енергија ќе значи дека трошоците ќе останат високи. Тој, исто така, рече дека неочекуваните даноци на енергетските компании влијаат на инвестициите во проекти во Велика Британија.

Енергетските компании забележаа рекордни профити поради повисоките цени на гасот. Цените на големо се зголемија, околу времето кога започнаа да се намалуваат ограничувањата наметнати поради Ковид, но дополнително се влошија откако Русија ја нападна Украина.

Во последниве недели, делумно поради потоплото време во Европа од вообичаеното, цените на гасот се вратија на местото каде што беа пред руската инвазија на Украина. Сепак, сметките за гас и струја за домаќинствата и бизнисите остануваат високи и имаат значително влијание врз буџетите на многу луѓе.

Equinor, која најмногу ги заработува своите пари од производството на нафта и гас, е една од најголемите енергетски компании во Европа, која работи во 36 земји во светот.