Луѓето не се откажуваат од патувањето: Airbnb забележа рекорден број на резервации

16

Airbnb објави силен раст на приходите и нов рекорд за резервации во првите три месеци од годината, што е повеќе од добар знак дека побарувачката за патувања останува силна и покрај долготрајните стравувања од рецесија.

Компанијата објави дека приходите за кварталот се зголемиле за 20 отсто на 1,8 милијарди долари, надминувајќи ги проценките на Волстрит. Компанијата соопшти дека ноќевањата резервирани преку платформата достигнаа рекорд, со повеќе од 120 милиони минатиот квартал.

– Повеќе гости остануваат на Airbnb од кога било досега – рече извршниот директор Брајан Чески во разговор со аналитичарите и додаде „имаме најголем број активни резервации досега, и покрај континуираните макроекономски несигурности“.

Во текот на овој квартал, беше забележано и дека гостите однапред резервираат патувања.

– Посебно нè охрабри континуираното закрепнување на азиско-пацифичкиот регион, бидејќи ноќевањата резервирани во првиот квартал се зголемија за повеќе од 40 проценти во споредба со претходната година – рече тој.

Airbnb исто така објави нето приход од околу 117 милиони долари, во споредба со нето загубата во истиот период минатата година.

– Сега сме двојно поголеми од пред пандемијата и на основа – рече Чески.

И покрај розовиот извештај за заработка, акциите на Airbnb паднаа за цели 10 отсто во тргувањето по работното време во вторникот, откако компанијата објави послаба од очекуваната перспектива за тековниот квартал.