Маск го напуштаат врвните луѓе во Твитер – споменува и банкрот

50

Бурното преземање на Твитер од страна на Илон Маск продолжи да предизвикува конфузија, по оставките на првите луѓе на социјалната мрежа и реткото предупредување од американската антимонополска агенција (FTC).

„Со голема загриженост ги следиме најновите настани на Твитер. „Ниту еден извршен директор или компанија не е над законот“, рече портпаролот на FTC. Тој потсети дека платформата мора да биде во согласност со одредени правила според условите на договорот потпишан со агенцијата за безбедност и доверливост на податоците.

Тој договор, изменет оваа година, „ни дава нови алатки за да се увериме дека се следи и дека сме подготвени да ги користиме“, додаде портпаролот, мислејќи на казната што може да ја наложи FTC.

Маск наводно спомнал и банкрот
Сопственикот на Tesla и SpaceX пред една недела отпушти половина од 7.500 работници на калифорниската компанија, десет дена откако го презеде и стана нејзин единствен извршен директор. Стотици луѓе заминаа веќе ова лето, а оставките на раководството на компанијата продолжија минатата недела. Јоел Рот, шеф за безбедност и интегритет, наводно е последниот кој ја напушти компанијата, пишува The Guardian.

Заминувањата започнаа истиот ден кога Илон Маск за прв пат им се обрати на вработените, велејќи дека „банкрот не е на одмет“, според повеќе извештаи. Во е-пошта до вработените, а потоа и на состанокот со персоналот, Маск не се обидел да инспирира доверба во иднината на компанијата, пишува Гардијан.

Така, меѓу другото, тој ги спомна ужасните економски околности во кои се наоѓа компанијата и колку тој верува дека нејзината претплата услуга, Twitter Blue, е важна за нејзината иднина. „Без значителни приходи од претплата, има добри шанси Твитер да не ја преживее претстојната економска криза“, се вели во е-поштата.