Маск на суд за наводна измама на инвеститорите на Tesla

78

Судењето на инвеститорите во производителот на електрични автомобили против извршниот директор на Tesla и сопственик на Twitter, Елон Маск, треба да започне со изборот на поротата денеска пред судот во Сан Франциско. Маск е тужен поради твит во кој тој тврди дека има 72 милијарди долари за целосно да ја преземе Tesla.

На 7 август 2018 година, Маск потврди во твит дека обезбедил финансирање за откуп на Tesla во вредност од 72 милијарди долари, што потоа го поткрепи со дополнителна изјава која убеди многумина дека договор е неизбежен. На крајот, тоа не се случи, а вредноста на акциите на Tesla многу флуктуираше.

Твитовите на Маск ја зголемија вредноста на акциите на Tesla во време кога стана јасно дека нема средства за откуп, но тоа ненадејно заврши. Маск потоа се откажа од планот да го направи автомобилскиот производител приватен, што резултираше со оштета од 40 милиони долари со Комисијата за хартии од вредност (SEC). Како дел од спогодбата, Маск мораше да се повлече и од функцијата претседател на управниот одбор на компанијата.

Во тоа време, тој тврдеше дека влегол во спогодбата под принуда, тврдејќи дека верувал дека ќе добие средства за откуп и располагање со акциите на Tesla од Саудискиот јавен инвестициски фонд.

Сојузниот судија Едвард Чен пресуди дека Маск лажел во своите објави на Twitter. Таа веќе во петокот го одби неговото барање за префрлање на судењето на федералниот суд во Тексас, каде што Tesla го пресели своето седиште во 2021 година.

Маск смета дека тужбата не е виновна за неговите твитови, туку негативното покривање на неговите записи, кои наводно ја „отруле“ групата инвеститори во Сан Франциско која сега го тужи.

Акциите на Tesla изгубија 65 отсто од нивната вредност минатата година, со што беа збришани 700 милијарди долари од имотот. Во периодот од 7 до 17 август 2018 година, што е предмет на тужба, акционерите наводно изгубиле 14 милијарди долари.

Инвеститорите во тужбата тврдат дека акциите на Tesla немаше да флуктуираат толку многу доколку Маск не твитнeше за планираното откупување. Сепак, набргу по случувањата, компанијата ги надмина проблемите со производството, што резултираше со брз пораст на продажбата на автомобили, што доведе до зголемена цена на акциите.

Во тужбата се повикуваат сведоци, вклучително и сегашни и поранешни директори и членови на одборот на Tesla, вклучително и познати личности како Лери Елисон, ко-основачот на Oracle и Џејмс Мардок, син на медиумскиот магнат Руперт Мардок.