Маск: Телефоните повеќе нема да постојат, ќе има само Neuralink

94

„Дали би инсталирале интерфејс Neuralink во вашиот мозок што ќе ви овозможи да ја контролирате вашата X сметка со вашиот ум? ги прашал корисниците на социјалните мрежи авторот на сметката Not Elon Musk.

Самиот Илон Маск ја коментираше оваа објава велејќи дека во иднина мобилните уреди воопшто нема да бидат потребни.

Во иднина нема да има телефони, ќе има само Neuralink“, одговори Маск во коментар на објавата.

Во јануари, Маск објави дека првата личност добила имплант Neuralink и дека се чувствува добро. Тогаш бизнисменот забележал дека првите податоци добиени за работата на уредот покажале ветувачки резултати и додал дека новиот уред Неуралинк се вика Телепатија.

Тој му дава можност на сопственикот да контролира паметен телефон или компјутер користејќи ја моќта на мислата и првенствено е создаден за луѓе кои ја изгубиле способноста да ги користат своите екстремитети.

Во март, првиот пациент со имплантот покажа како може да игра шах „со моќта на мислата“.

Во исто време, Маск го најави мозочниот имплант Neuralink, кој е замислен како уред кој им овозможува на слепите луѓе да гледаат – овој проект е наречен Blindsight.