Маска со вештачка интелигенција се прилагодува на нивоата на вежбање и загадување

19

За време на пандемијата на коронавирус, многу луѓе се навикнаа да носат маски за да се заштитат себеси и другите, но тоа не значи дека маските се секогаш удобни, особено за време на вежбање. Сега, корејските истражувачи развиле динамичен респиратор кој ја модулира големината на порите како одговор на променливите услови, како што се вежбање или нивоа на загадување на воздухот, овозможувајќи му на корисникот полесно да дише кога не се потребни максимални нивоа на филтрација.

Маските штитат од ширење на вирусот што предизвикува КОВИД-19, но ги носат и луѓе со респираторни проблеми за да ги филтрираат штетните загадувачи. Меѓутоа, во некои околности не се потребни високи нивоа на филтрација, на пример кога нивото на загадување на воздухот е ниско или кога некој вежба сам на отворено, што генерално се смета за активности со низок ризик за ширење на КОВИД-19. Но, сегашните маски не можат да се прилагодат на променливите услови.

Со текот на времето, заробениот, издишен воздух може да создаде чувство на топлина, влага, лош здив и непријатност, особено кога се издишува повеќе здив за време на вежбање. Сеунг Хван Ко и колегите од Одделот за машинско инженерство на Националниот универзитет во Сеул сакаа да дизајнираат респиратор кој автоматски ќе ги прилагоди карактеристиките на филтрација за да одговараат на променливите услови.

Истражувачите развиле динамичен филтер за воздух со микропори кои се прошируваат кога филтерот се протега, што овозможува да помине повеќе воздух. Постигнато е големо зголемување на пропустливост на филтерот, направен од електро-предени нано влакна, со само околу 6% загуба во ефикасноста на филтрацијата.

Филтерот беше поврзан со лесен пренослив уред кој содржи сензор, пумпа за воздух и чип микроконтролер. Уредот безжично комуницира со надворешен компјутер со софтвер за вештачка интелигенција кој реагира на честички во воздухот, како и промени во дишните патишта на корисникот за време на вежбање.

Софтверот за вештачка интелигенција му овозможува на респираторот да се прилагоди на уникатните респираторни карактеристики на поединци, што може да се искористи за развој на персонализирана маска, велат истражувачите. И за да го направите целиот систем што е можно помал и лесен за носење, тој исто така може да се редизајнира за да не се користи пумпа.

Фото: Pixabay