Mercedes гради погон за рециклирање на батерии

29

Германскиот производител на луксузни автомобили Mercedes-Benz официјално започна работи на изградбата на фабриката за рециклирање на батеријата во Куппенхајм на југот на Германија во петокот.
Пилот-фабриката ќе има годишен капацитет од 2.500 тони и ќе обезбеди материјал за производство на повеќе од 50.000 модули на батерии за нови електрични возила на Mercedes-Benz.

Компанијата ќе рециклира батерии од тест возила и може да го зголеми обемот на производство на среден и подолг рок, во зависност од успехот на пилот -проектот.

Првата фаза на работа на фабриката треба да започне во декември, а завршетокот се очекува неколку месеци подоцна, во зависност од преговорите на земјата.