Mercedes повеќе нема да ја произведува E класата за таксисти

87

Овој модел е едно од најпопуларните такси на германските патишта. Но, Mercedes-Benz од следната година не сака да го нуди овој модел како такси, а истото важи и за Б-класата, по редизајнот.

Има причина зошто нема да се продаваат такси Е и Б класа, а тоа е наводниот пад на побарувачката. Само во последните четири години, продажбата на овие модели на такси е намалена за 75 отсто, објави „ХАК“.

Од друга страна, се зголемува побарувачката за пространи возила. Овој сегмент ќе се сервисира со V-Class, EQV, Vito Tourer и eVito Tourer. Mercedes сега сака да се фокусира на наведените комби производи во секторот за такси и изнајмување автомобили.

Веста наводно предизвикала возбуда и негодување кај таксистите. Според извештајот на Wirtschaftswoche, германското здружение на таксисти и автомобили за изнајмување му пишало на извршниот директор на Mercedes Group, Ола Калениус.

Според нив, елиминацијата на класата Е како такси „би била катастрофална“.