Microsoft ги отстранува лозинките за скоро сите негови услуги

17

Microsoft објави дека нејзините клиенти сега можат да ги избришат сите лозинки од нивните сметки и место тоа, да ги користат неговите услуги со помош на апликација за автентикација или друго решение.

Технолошкиот гигант ги стави сметките без лозинка достапни за деловните корисници на своите производи во март.

Овој систем сега е достапен за сите корисници на Microsoft или Windows.

Компанијата рече дека „речиси 100% од нашите вработени“ веќе го користат новиот, посигурен систем за нивните корпоративни сметки.

Ако е овозможено најавување без лозинка, од корисниците кои повторно се најавуваат на сметка на Microsoft ќе биде побарано да обезбедат отпечаток од прст или друго сигурно отклучување преку нивниот мобилен телефон.

И тоа е далеку посигурно отколку користењето лозинки што може да се пробијат или украдат, според Microsoft.

„Само вие можете да обезбедите проверка на отпечатоци од прсти или да го дадете точниот одговор на вашиот мобилен телефон во вистинско време“, велат од компанијата.

Корисниците на Windows се уште ќе можат да користат карактеристики за брзо најавување, како што е пин-код.

Некои ретки исклучоци ќе бараат лозинки, како што се Office 2010, конзоли Xbox 360 и Windows 8.1 или постари машини.

И ако се изгуби пристапот до апликацијата за автентикација – на пример, ако телефонот на кој е инсталиран е изгубен или украден – може да се користат резервни опции, вклучувајќи:

* Препознавање лице со Windows Hello, за што е потребен компатибилен лаптоп или специјална камера;

* Физички безбедносен клуч што треба да се користи на уредот;

* Услуга за кратки пораки (СМС) или кодови за е -пошта.

Но, СМС и е -пошта се два од најчесто користените канали за сајбер -криминалци, насочени кон специфични лица.

Microsoft вели дека корисниците кои се грижат за нивната безбедност и имаат двофакторна автентикација за нивната сметка, ќе треба да имаат пристап до два различни методи за да го вратат пристапот.

Проф. Алан Вудворд, дел од истражувачкиот тим кој истражува автентикација без лозинка на Универзитетот во Сари, го нарече ова „прилично смел потег на Microsoft“.

„Тоа не е само пристап до компјутери, тоа е пристап до онлајн услуги“, вклучувајќи важни работи како складирање во „облак“, рече тој за Би -Би -Си.