Microsoft креираше апликација за далтонисти

2

boja

Microsoft креираше апликација Color Binoculars, што ќе им помогне на далтонистите да ги распознаваат боите. Апликацијата нуди три различни режими кои ги третираат најчестите типови на далтонизам: црвена – зелена, зелена – црвена и сина – жолта.

Софтверскиот инженер од Microsoft, Том Овертон вели дека со апликацијата, преку камерата на телефонот, оваа категорија на луѓе објектите ќе може да ги гледаат во вистинската боја.

Color Binoculars засега е достапна за iOS оперативниот систем, а сè уште не се знае кога ќе може да се инсталира на Android.