Microstrategy нема да продава Bitcoin

22

Мајкл Сејлор се повлече од функцијата извршен директор на MicroStrategy, но таа ќе продолжи да се стекнува и да поседува Bitcoin.

Како што е познато, Сејлор ќе биде новиот извршен претседател на Microstrategy почнувајќи од 8 август за да се фокусира на иновациите и долгорочната корпоративна стратегија.

Извршниот директор ја задржува својата улога како претседател на одборот на директори и шеф на инвестициската комисија и останува одговорен за стратегијата на компанијата за стекнување на најголемата криптовалута.

Сејлор ја зазема својата нова позиција додека Bitcoin се тргува со само една третина од највисокото ниво на сите времиња.

MicroStrategy моментално поседува 129.699 BTC, кои компанијата ги купи по просечна цена од 30.664 долари. Вредноста на средствата на компанијата во Bitcoin беше скоро 4 милијарди долари, но со крипто-средството кое се тргува сега околу 23.000 долари, резервите на BTC на компанијата сега вредат само 2.983.077.000 долари.

Во својот последен финансиски извештај, компанијата изјави дека нејзината загуба поради намалување на вредноста на дигиталните средства за вториот квартал од 2022 година изнесува 917,8 милиони долари. Сепак, MicroStrategy нема да ги продава своите крипто-средства во скоро време.

„Верувам дека одвојувањето на улогите на претседавач и извршен директор ќе ни овозможи подобро да ги следиме нашите две корпоративни стратегии за стекнување и задржување на BTC и развој на нашиот бизнис софтвер за аналитика на претпријатијата. Како извршен претседател, ќе можам да се фокусирам повеќе на нашата стратегија за стекнување Bitcoin и поврзаните иницијативи за промоција на средството“, изјави Сејлор.