Милијардер: Ова се трите најважни работи во бизнисот

96

Милијардерот инвеститор и филантроп Кен Лангон наведе три основни принципи во бизнисот во кои верувал во текот на неговата кариера, сугерирајќи дека тие се централни за градење успешни организации.

„Трите најмоќни работи во бизнисот се љубезен збор, внимателен гест и страст и ентузијазам за што и да правите“, рече Лангон во интервју за CNBC.

Лангон вели дека се обидел да ја спроведе таа филозофија во Home Depot, што го основал во 1970-тите, и во Медицинскиот центар на Универзитетот во Њујорк, каде што е претседател на одборот на директори од 1999 година; академскиот медицински центар го носи името на Лангон од 2008 година.

Милијардерот вели дека верува дека штом ќе се најдат кредибилни менаџери во компанија или организација, следната важна работа е да се осигура дека вработените на сите нивоа „знаат дека се важни“ и се чувствуваат овластени да направат разлика.

„Ако навистина можете да ги вклучите сите во мисијата и да ги натерате сите да веруваат дека можат да направат разлика и дека дури и тие се разликата“, вели Лангон, потсетувајќи се на приказна за вработен во градежништвото на NYU Langone кој одделувал време, за да посетува пациент со трансплантација на срце во деновите по операцијата.

Лангон вели дека дури и откако пациентот бил отпуштен од одделението за интензивна нега, тој правел се што е во негова моќа за да го посетува.

„Мојот сопруг ми напиша писмо во кое вели дека грижата што ја добил од работникот во градежништвото е исто толку важна како и хирургот кој ја направи трансплантацијата“, се сеќава Лангон.