Минатата година Бундесбанк ја забележа првата загуба од 1979 година

17

Германската Бундесбанк ја забележа својата прва загуба во повеќе од четири децении минатата година, бидејќи серијата зголемувања на каматните стапки од страна на Европската централна банка ја намали вредноста на нејзините обврзници и исто така генерира загуби од ултра евтините заеми на комерцијалните банки.

Додека загубата од 172 милиони евра е покриена од резервите акумулирани во текот на годините, можни се дополнителни загуби бидејќи каматните стапки продолжуваат да растат, намалувајќи ја вредноста на обврзниците акумулирани во годините кога инфлацијата беше многу ниска, пишува Ројтерс.

Тоа беше прва загуба на Бундесбанк од 1979 година.

Резултатот од заработката сега и во наредните години е во крајна линија резултат на екстремно експанзивната монетарна политика во изминатите неколку години“, изјави претседателот на Бундесбанк, Јоаким Нагел.

„Сега е потребна цврста монетарна политика за да се врати стабилноста на цените навремено.

За Бундесбанк, ерозијата на нејзините ризични бафери е првенствено сметководствено прашање бидејќи банката едноставно може да ги одложи загубите, слично како што тоа го правеше во 1970-тите, а потоа да ги обнови кога ќе се врати на профитот, пренесува Бизнис.рс.

Загубите, исто така, не ја попречуваат способноста на банката да спроведува операции со монетарната политика, сè додека инвеститорите не ја изгубат вербата во нејзиниот и статусот на ЕЦБ како веродостоен борец за инфлација. Но, тоа ќе значи губење на приходите за германскиот федерален буџет бидејќи Бундесбанката исплати речиси 25 милијарди евра дивиденди помеѓу 2010 и 2019 година пред да почне да собира резерви.

Загубата на германската централна банка доаѓа само неколку дена откако самата ЕЦБ објави загуба од 1,6 милијарди евра.