ММФ: Вештачката интелигенција влијае на 40 отсто од работните места

28

Околу 40 отсто од работните места ширум светот ќе бидат погодени од вештачката интелигенција, најави шефицата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева.

Неодамна во Цирих, Георгиева го опиша влијанието на вештачката интелигенција како „цунами“ што ќе ја погоди работната сила, пренесува Capital.ba.

Таа процени дека вештачката интелигенција веројатно ќе влијае на 60 отсто од работните места во развиените економии и 40 отсто од работните места на глобално ниво. Во исто време, таа предупреди дека има малку време луѓето да се подготват за тоа.

Основачот и извршен директор на AI 2030, Next Сјаоченг Чанг, рече дека појавата на колаборативна интелигенција помеѓу луѓето и машините создава нова парадигма во која луѓето всушност не се единствениот примарен извор на моќ на работното место.

Според Џанг, во моментов на пазарот на трудот, луѓето сè уште играат фундаментална улога, а машините допрва треба да ги заменат, а фокусот сега е повеќе на соработката помеѓу човекот и машината.

Иако присуството на вештачка интелигенција на работното место не е нова појава, истражувањата го потврдуваат нејзиното потенцијално влијание на пазарот на трудот, особено во фазата на регрутирање.

Заедничкиот извештај на Linkedin и Microsoft покажува дека 66 отсто од работодавците не би размислувале да вработат кандидат кој не знае да користи алатки за вештачка интелигенција.

Луѓето ги преземаат работите во свои раце со тоа што учат да користат алатки засновани на вештачка интелигенција и ги вградуваат во нивните професионални задачи, при што 75 отсто од работниците признале дека користеле вештачка интелигенција на работното место, се додава во извештајот.