Морган Стенли е оптимист за иднината на еврото поради отпорноста на економијата

20

Внимателно следените мерачи на каматните стапки ги убедија стратезите на Морган Стенли дека еврозоната може да издржи дополнително зголемување на трошоците за задолжување.
„Ова значи дека Европската централна банка (ЕЦБ) може да продолжи да ги зголемува каматните стапки за да ја намали инфлацијата без да мора да се грижи премногу за економските перформанси“, рече Дејвид Адамс, шеф на девизната стратегија за Г10 во Морган Стенли.

За потсетување, еврото падна во однос на доларот и фунтата од почетокот на февруари, додека пазарите на деривати укажуваат на дополнително слабеење на валутата. Сепак, изгледите дека ЕЦБ може да продолжи да ги зголемува стапките поради отпорната економија укажува на долгорочен раст, според стратезите на Морган Стенли.

Тие препорачаа да се окупира т.н долги позиции на еврото во однос на фунтата во ноември и предвидуваат дека парот ќе се врати над 0,93 оваа година наспроти сегашните околу 0,8880. Банката на Америка верува дека потпирањето на Обединетото Кралство на странски капитал, како и економските предизвици со кои се соочува земјата, се големо влечење на фунтата.

„Минатата година инвеститорите беа скептични за прогнозата на ЕЦБ дека еврозоната може да избегне рецесија, со оглед на високите цени на енергијата. Во моментов тие се блиску до ставот дека Европа може да избегне рецесија“, заклучи Адамс.