На Германија и недостасуваат ИТ експерти

30

Германската економија не вработува доволно ИТ експерти – напротив, дефицитот расте, објави во средата здружението за дигитална индустрија Битком.
Ситуацијата, по малото опуштање во две пандемиски години, сега е понапната отколку во 2019 година.

Во тоа време германските компании бараа 124.000 луѓе за деловна дигитализација, одржување и безбедност на мрежи, бази на податоци, развој на софтвер, веб-страници и сите други работни места во ИТ секторот.

Претседателот на Битком, Ахим Берг, оцени дека дефицитот на ИТ работници е последниот од структурните проблеми на пазарот на трудот. „Недостигот на овие луѓе станува сè потежок проблем за компаниите, кој само ќе се интензивира во наредните години“, рече Берг.

Имено, стручњаците од генерацијата на бејби бумер полека заминуваат во пензија, а на пазарот не излегуваат ни ни приближно доволно млади луѓе со соодветни квалификации.

„Недостигот на овие работници станува голема пречка за дигиталната трансформација“, рече Берг.

Битком започна кампања за привлекување ИТ експерти од Русија и Белорусија. Цитирајќи го сопственото истражување на компаниите, Берг рече дека 37 отсто од нив прифаќаат работници од тие земји, под услов прво да поминат проверка на позадината.