Нагел: Инфлацијата ќе остане тврдоглаво висока

27

Јоаким Нагел, претседател на германската централна банка, Бундесбанк, и еден од порадикалните лидери на ЕЦБ, во средата изјави за CNBC дека растот на потрошувачките цени ќе остане тврдоглаво висок.
„Се чини дека барем во следните неколку месеци инфлацијата ќе остане на многу високо ниво, очекувајте можеби во втората половина дека инфлацијата може да падне до одреден степен“, рече тој во средата.

„Но, сепак, она што го очекуваме за оваа година за Германија е просечна стапка на инфлација од околу 6 до 7 проценти.

Пазарите се задржаа на изгледите за повисоки каматни стапки во еврозоната, откако податоците објавени оваа недела покажаа повисоки од очекуваните бројки на инфлација во Франција и Шпанија.

Евростат, регионалниот завод за статистика, во четврток треба да ги објави новите податоци за инфлацијата.