Најдобриот светски ресторан Нома ја заврши 2021 без профит

47

Нома, ресторанот со три ѕвездички на Мишелин, кој се наоѓа на врвот на листата на 50 најдобри во светот, не можеше да оствари профит минатата година, што беше првпат откако беше затворен во 2017 година за да ја премести локацијата, според Блумберг.

Ресторанот во Копенхаген на Рене Реџепи кој има македонско потекло претрпе нето загуба од 1,69 милиони круни, или околу 240.000 американски долари, во 2021 година, според поднесокот до Данскиот деловен орган што го разгледа Блумберг. Тоа се случи иако Нома доби 10,9 милиони круни, или околу 1,5 милиони долари, како поддршка за пандемијата од данската влада.
Загубите се случија и покрај фактот што ресторанот може да заработи 5.000 круни – или малку повеќе од 700 долари – по лице. Но, Данска наметна заклучување на коронавирусот за време на делови од 2021 година, така што ресторанот не можеше целосно да работи како што обично работи.

Нома последен пат беше непрофитабилен во 2017 година, кога Реџепи го затвори ресторанот на околу една година.