Најголемата руска банка претрпе пад на профитот од 78 отсто поради санкциите

30

Руската доминантна банка Сбербанк во четвртокот објави пад на нето добивката од речиси 80 отсто во 2022 година, бидејќи огромните санкции од Западот го потресоа рускиот финансиски сектор во она што извршниот директор на банката ја нарече „најтешката година досега“.

За прв пат во една година, Сбербанк објави резултати според меѓународните стандарди за известување. Минатата година руските власти им наредија на банките да ги ограничат обелоденувањата и исплатите на дивиденди додека Москва се обидуваше да ја одржи финансиската стабилност во услови на тешки меѓународни санкции, прнесува Investitor.me.

Годишниот профит на Сбербанк беше 270,5 милијарди рубљи (3,57 милијарди долари), што е пад од 78,3% во однос на 2021 година и за околу 30 милијарди рубљи (396 милиони долари) помалку отколку што беше објавено за 2022 година, според руските сметководствени стандарди.