Намалено градежно производство во ЕУ и еврозоната

56

Производството во градежниот сектор во декември, во однос на ноември 2022 година, е намалено за 2,5 отсто во еврозоната и за два отсто во Европската унија, покажуваат податоците на Заводот за статистика (Евростат).

Да потсетиме, во ноември градежното производство падна за 0,1 отсто во еврозоната, додека во ЕУ се зголеми за 0,1 отсто.

Во декември минатата година, во однос на истиот месец во 2021 година, градежното производство е намалено за 1,3 отсто во еврозоната и за 0,4 отсто во ЕУ.

Просечното годишно градежно производство за 2022 година, во споредба со 2021 година, е зголемено за 2,3 отсто во еврозоната и за 2,6 отсто во ЕУ.

Во 2022 година, во еврозоната во декември, во однос на ноември, производството во нискоградба падна за четири отсто, а во високоградбата за 2,3 отсто. Нискоградбата во ЕУ е намалена за 2,4 отсто, а висококатниците за два отсто.

Меѓу земјите-членки, најголем месечен пад на градежното производство е забележан во Германија (8 отсто пад), Австрија (-7,6 отсто) и Полска (-3,8 отсто), додека најголем пораст има Словенија (+10,6 отсто). , Словачка (+9,5 отсто) и Шведска (+4,3 отсто).

На годишна основа, односно во декември 2022 година, во однос на истиот месец во 2021 година, во еврозоната нискоградбата паднала за 1,5 отсто, а висококатниците за 1,3 отсто. Во ЕУ, во истиот период, производството во висококатниците е намалено за 0,9 отсто, а кај нискоградбата е зголемено за 0,6 отсто.

Најголем годишен пад на градежното производство имаа Германија (-8,2 отсто), Шпанија (-6,3 отсто) и Австрија (пад од шест отсто). Најголем раст е забележан во Словенија од 74,5 отсто, потоа Романија (+18,4 отсто) и Холандија (+4,9 отсто).

Фото: Freepik