Народната банка на Швајцарија објави историска загуба

89

Швајцарската национална банка денеска објави загуба во првото полугодие од 95,2 милијарди швајцарски франци (100,08 милијарди долари), што е најголема загуба во последните шест месеци од основањето на централната банка во 1907 година.

Падот на берзата, падот на цените на обврзниците и поскапувањето на франкот сериозно ја намалија вредноста на нејзините огромни девизни средства, пренесува Блиц.рс.

SNB објави загуба во вториот квартал од 62,4 милијарди франци, што е и најлошото квартално остварување досега.

„Загубата е историска, но најголемиот дел е нереализирана загуба на хартија поврзана со пониските вреднувања на обврзниците и акциите“, рече економистот на Credit Suisse, Максим Ботерон, кој рече дека резултатот веројатно нема да биде загрижувачки за SNB.

„Мислам дека ова воопшто нема да има влијание врз монетарната политика на SNB, единственото влијание може да биде врз јавните финансии бидејќи исплатата на SNB кон владата и кантоните може да биде помала следната година.

Како централна банка, SNB не може да има проблеми со ликвидноста бидејќи може да ги исполни своите обврски за плаќање со печатење пари.

Во текот на половина година, SNB направи загуба од 97,4 милијарди на своите девизни позиции и портфолиото на акции и обврзници — додека оствари добивка од 2,4 милијарди франци на своите златни поседи.