“Не ја нарекувајте Бриткоин“ – дигиталната фунта нема никаква врска со криптовалутите

32

На Банката на Англија не и се допаѓа што некои новинари и медиуми ја нарекуваат дигиталната фунта издадена од централната банка „Бриткоин“. Тој термин е јасна алузија на биткоинот, симболот на криптовалутата што имаше неславен минатата година и е на удар на критиките од централните банки и владите бидејќи воопшто не е регулиран.

„Дигиталната фунта може да се помеша во главите на луѓето со крипто средство како биткоин. Ја користам оваа прилика да ја поправам таа заблуда. Навистина, ништо не може да биде подалеку од вистината од поврзувањето на дигиталната фунта со криптовалутите“, рече заменик-гувернерот на Банката на Англија (Централна банка на Англија), Џон Канлиф, додека зборуваше за новите планови на централната банка за дигиталната фунта.

Повеќето криптовалути се „многу шпекулативни“ и „немаат внатрешна вредност“, рече Канлиф, додавајќи дека иако е можно некои од технологиите што се во основата на криптовалутите да помогнат во развојот на дигитална верзија на фунтата, банката разгледува низа опции.