Неочекувана последица од роботиката и автоматизацијата: Вработените губат мотивација и вложуваат помалку труд

40

Во последно време се направени бројни студии за влијанието на роботиката и вештачката интелигенција на пазарот на трудот, но и за начинот на извршување на деловните обврски. Вештачката интелигенција за многумина за кратко време стана незаменлива алатка за пишување мејлови, добивање важни информации и слично, а потпирањето на вработените на автоматизација и роботика изгледа има уште една последица од страна на вработените.

Имено, како што покажа една неодамнешна студија, роботиката и автоматиката, а истото веројатно може да се примени и на вештачката интелигенција, може да влијае дел од вработените да станат малку – мрзеливи. Таков феномен не е ништо невообичаено во корпоративниот свет и, како што е објаснето во NY Post, се нарекува „социјална мрзеливост“. Кога работите во група и со колеги, некои вработени нема да го дадат својот максимум бидејќи знаат дека некој друг би можел да им го свитка грбот на колективот и да направи повеќе од нив.

Тимската работа е измешано задоволство, објасни Дитлинд Хелене Цимек, авторка на студијата за поврзаноста помеѓу човечката работа и автоматизираната технологија.  Вели дека иако заедничката работа може да ги мотивира луѓето да работат подобро, тоа може да доведе и до пад на мотивацијата бидејќи индивидуалниот придонес се губи во такви ситуации. А кога ќе внесете роботи во тој тим, се чини дека мотивацијата и напорот уште повеќе ќе се намалат.

Во ова истражување учествувале 42 луѓе кои имале задача час и половина да бараат грешки на матичната плоча, додека на половина од нив им било кажано дека плочата веќе била прегледана и проверена од роботот Panda пред нив. Додека двете студиски групи потрошија исто време на прегледување на матичните плочи, поединците кои ги прегледаа по роботот открија помалку грешки и генерално пристапуваа кон нивната работа со помалку внимание во споредба со поединците кои работеа без помош на роботот. Овие луѓе беа потемелни, најдоа повеќе грешки и поуспешно и поодговорно ја работеа својата работа.

Иако ова истражување е спроведено во ограничени услови, научниците предупредија на бројни потенцијални негативни последици од ваквото однесување на вработените, што е особено опасно кога станува збор за безбедноста на вработените на работното место. Во производството воопшто, а особено во ситуации кога безбедноста на работното место е од големо значење, честопати е неопходно двојно да се проверат машините и работните услови. Но, ако таа втора проверка е послаба, поради немотивираност на вработените, последиците можат да бидат многу големи и опасни, пренесува Дневник.хр.

Со оглед на тоа што технологијата, т.е. вештачката интелигенција и роботиката, ќе преземат сè поголем дел од работните места и луѓето често ќе работат заедно со роботите, јасно е дека ќе треба да се спроведат дополнителни истражувања, како и да се работи на едукација на вработените и објаснување на нив потенцијалните опасности од нивната неодговорност на работното место.