Норвешката влада ги субвенционира сметките за струја на граѓаните до крајот на 2024 година

21

Во Норвешка до крајот на следната година ќе бидат субвенционирани најголем дел од сметките за струја на норвешките домаќинства, соопшти денеска владата во Осло.

Малцинската влада на левиот центар е под притисок да ги намали цените на струјата за домаќинствата, бидејќи зголемените трошоци за живот се прашањето што најмногу ги загрижува гласачите, пренесува Ројтерс.

„Ова е подобрување, бидејќи владата сноси најголем дел од трошоците за струја за норвешките домаќинства“, рече норвешкиот премиер Јонас Гар Стоер на прес-конференција.

Субвенциите ќе покриваат 90 отсто од сите трошоци над 0,7 круни (околу 0,05 евра) за киловат час, објави владата.