Нова ера: Во Крагуевац ќе се произведуваат електрични возила

115

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ утрово се сретна со раководството на компанијата Стелантис, предводено од извршниот директор Карлос Таварес.

Денеска, 28 април, беше потпишан договор со компанијата Стелантис, а Таварес рече дека договорот значи „одење напред“.

Вучиќ рече дека ќе се обиде да објасни колку овој ден е важен за Србија. „Започнуваме нова ера во инвестициите. Она што денеска го договоривме со Stelantis, се работи за Fiat, Peugeot и Chrysler, е дека за нас денеска ќе започне ерата на финансирање на е-возила во Крагуевац.

Од почетокот на 2024 година ќе започне производството на еден модел. Според Вучиќ, Stelantis е еден од 4-те најголеми производители на автомобили во светот.

„Можам само да ви кажам дека автомобилот ќе биде наменет за средната класа“, изјави Вучиќ и додаде дека не смее да го открива името или моделот.

„Вкупно 190 милиони евра е вредноста на оваа инвестиција. Србија дава 48 милиони евра. „За нас е важно поради Крагуевац, цела Шумадија, но и Србија. Веќе не е прашање колку вработени ќе имаме, туку каква вредност правиме, колкав е растот на БДП“, посочи тој.

До 2030 година, Stelantis ќе има нешто помалку од 80 или 100 нови модели, ширум светот. Тогаш целосно ви е јасно каква револуција се подготвува на автомобилскиот пазар.