Обвинителите заплениле околу 700 милиони долари од основачот на FTX

74

Федералните обвинители во јануари заплениле имот од речиси 700 милиони долари од основачот на FTX, Сем Банкмен-Фрид, главно во форма на акции на Robinhood, се вели во судската пријава во петокот.

Банкмен-Фрид, кој беше обвинет за кражба на милијарди долари од клиентите на FTX за да ги плати долговите направени од неговиот хеџ фонд фокусиран на крипто, се изјасни за невин за обвиненијата за измама. Тој треба да се соочи со судење во октомври.

Министерството за правда го откри запленувањето на акциите на Robinhood претходно овој месец, но во петокот обезбеди поцелосен список на запленети средства, вклучувајќи готовина што се чува во различни банки и средства депонирани во крипто берзата Binance.

Сопственоста на запленетите акции на Robinhood, чија вредност се проценува на околу 525 милиони долари, беше предмет на спорови помеѓу Банкмен-Фрид, FTX и банкротираниот крипто заемодавач BlockFi.

Најновата заплена на имотот пријавена од Министерството за правда се случи во четвртокот, кога обвинителите заплениле 94,5 милиони долари во готовина од сметка во банката Силвергејт која била поврзана со FTX Digital Markets, подружница на FTX на Бахамите. Министерството за правда заплени повеќе од 7 милиони долари од други сметки на Силвергејт поврзани со Банкмен-Фрид и FTX.

Министерството за правда претходно заплени речиси 50 милиони долари од сметката на FTX Digital Markets во Moonstone Bank, мала банка во државата Вашингтон.

Министерството за правда, исто така, рече дека средствата на три сметки на Binance поврзани со Bankman-Fried биле предмет на кривично одземање, но не обезбеди проценка на вредноста на тие сметки.