Од денеска доаѓаат големи промени – што сè ќе мора имаат сите нови автомобили 

2071

Новата регулатива на ЕУ наложува дека од 7 јули 2024 година, сите нови автомобили мора да бидат опремени со голем број нови системи за помош, вклучително и предупредување за брзина.

Ова ќе биде задолжително само за новите модели, кои ќе бидат претставени оваа година, а не за моделите кои се веќе на пазарот. Тие ќе треба да ги воведат системите при следниот редизајн или презентација на нов модел.

Intelligent Speed ​​Assistance (ISA) е паметен систем за помош што ја следи брзината во автомобилите и користи звучни или визуелни сигнали за да ги предупреди возачите кога ќе се надмине ограничувањето на брзината. Може да изврши и автоматско меко ослободување на гасот, каде што педалот за гас дава мал отпор кога е притиснат или вибрира во соодветни ситуации на возење.

Новите прописи предвидуваат дополнителни задолжителни системи, како црната кутија и подготовка за т.н “alcolock”, кој овозможува доградба на имобилизатори чувствителни на алкохол.

Задолжителни системи во новите автомобили
Blackbox: Континуирано снима информации за брзината, сопирањето или активирањето на воздушните перничиња, но и редовно ги брише. Само во случај на несреќа, податоците се чуваат неколку секунди пред и по судирот со цел да се реконструира што подобро текот на несреќата.
Итна помош при сопирање: Ова се однесува на автоматски оперативен систем кој може самостојно да препознава опасни ситуации и потоа автоматски да го сопира возилото за да избегне или ублажи несреќи.
Автоматско сопирачко светло за итни случаи: за да се совпадне со помошта за итно сопирање, мора да има и светло за сопирање за итни случаи на задниот дел од возилото, што покажува дека започнало тешко сопирање.
Предупредување за замор: Овој систем е дизајниран да ја следи будноста на возачот и да издава предупредувања. Тоа може да биде, на пример, акустична или визуелна порака со која се бара да се одморите од возењето.
Помошник за рикверц: за да се осигура дека нема да се случат незгоди при возење во рикверц, потребни се и асистенти кои откриваат луѓе или предмети зад возилото.
Предупредување за напуштање лента (помош за лента): Систем за поддршка што открива кога автомобилот преминува на друга лента и му помага на возачот да остане во неговата лента.
Alcolock во работа: Нов екран за имобилизатори чувствителни на алкохол, таканаречени Alcolocks, исто така станува задолжителен.