Одложено официјалното потпишување на забраната за мотори со внатрешно согорување во ЕУ

51

Шведска, како претседател на Советот на ЕУ, одлучи да го одложи официјалното потпишување на нови стандарди за емисија на СО2 за автомобили и комбиња, првично закажани за 7 март.

Италија и Германија се на работ да ја блокираат забраната за продажба на нови автомобили со мотори со внатрешно согорување од 2035 година.

Како и да е, германскиот министер за транспорт Фолкер Визинг, член на Либералната партија на слободните демократи, предупреди дека Берлин ќе ја негира својата поддршка, освен ако Европската комисија не претстави план за утврдување на улогата на е-гориво по 2035 година.

Италија, исто така, се закани дека ќе се спротивстави на реформите, а Полска ниту Бугарија не се согласува со плановите.