Паѓа инфлацијата: ФЕД конечно го доби она што го сакаше

27

Федералните резерви ја добија инфлацијата што ја сакаа. Кога централната банка би можела да почне да ги намалува стапките, сè уште не е познато.

Преферираната мерка за инфлација на ФЕД – „основниот“ индекс на трошоците за лична потрошувачка што ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата – достигна 2,9% за месец декември, надминувајќи ги проценките.

Тоа беше првпат реперот да падне под 3% од март 2021 година – долго пред централната банка да ја започне својата најагресивна кампања за зголемување на стапките од 1980-тите.

Она што е уште поохрабрувачки за централните банкари е тоа што основната стапка на PCE се намали на 1,5% на тримесечна годишна основа, што е најниска стапка од крајот на 2020 година. На шестмесечна основа, таа беше 1,9% за вториот месец за ред.

И двете од тие ознаки се под целта на ФЕД од 2%.

Сега се поставува прашањето дали податоците се доволни за да се оправда намалувањето на стапката што е во согласност со очекувањата на инвеститорите кои ја започнаа годината предвидувајќи дека олеснувањето ќе започне во март.

Креаторите на политиката го отфрлаат тој оптимизам, предупредувајќи дека им се потребни повеќе податоци за да бидат сигурни во таков пресврт. Некои дури сугерираа дека тоа можеби нема да се случи до втората половина на годината.

Од петокот наутро, трговците сега проценуваат 46% шанса централните банкари да ги намалат стапките на нивниот состанок во март. Тоа е помалку од околу 56% пред една недела и далеку од минатомесечните 88%.

Инвеститорите сè уште тесно очекуваат првото намалување да пристигне во мај, а шансите сега за тоа се 51 отсто.